Tuesday, August 16, 2011

Home made kuih raya - Almond London

14 August 2011

Almond London in the house..

1st step : pukul sehingga kembang 250gm mentega + 125gm gula halus
2nd step : masukkan sebiji telur + 1tsp esen vanilla

3rd step : masukkan 200gm tepung jagung + 2 sudu emplex + 1tsp baking powder
4th step : masukkan pulak 300gm tepung gandum

dah siap adunan...
bakar 200gm kacang badam sehingga garing / rangup..nak goreng tanpa minyak pun bole..

kemudian bentukkan seperti kacang (bentuk lonjong) ataupun ikut saiz kacang almond dan letak diatas dulang pembakar..

kalo boleh jgn bentukkan besar-besar..sebab bila di bakar ia akan jadi lagi besar...tak comel pulak..

bakar selama 20 minit pada suhu 165 darjah celcius..kemudian sejukkan dan masukkan ke dalam paper cup untuk disalut kan dengan coklat..

pastu cairkan coklat menggunakan kaedah double boil..mcm mana cara pun bole...yg ni style takde equipment yg standard...masa cairkan tu masukkan sikit2 minyak mazola..so nampak lebih berkilat nanti..


almond london yg dah siap sejuk tu..masuk kan dalam paper cup..

salut dengan coklat..bole guna piping bag atau celup terus dalam coklat guna sudu..tgk mana yg mudah dan tak comot..of cos i guna piping bag..laju sikit..cuma nanti salut kat atas jer..

haaaa... yg ni dah siap letak badam cincang sebagai hiasan..

pastu bole lar di pack kan pas sejuk tau..

Selamat mencuba !


 

No comments:

Post a Comment